chessgames.com
Members · Prefs · Laboratory · Collections · Openings · Endgames · Sacrifices · History · Search Kibitzing · Kibitzer's Café · Chessforums · Tournament Index · Players · Kibitzing
 
Chessgames.com User Profile Chessforum

Sokrates
Member since Apr-25-05 · Last seen Jul-12-20
I'm a Dane from Copenhagen. Born 1947, first name Sven. Have played since 1963, albeit not actively since 1974 when I had around 2100 in rating.

Follow the chess world closely, but I do have a particular passion for chess history. Lasker and Keres are the top players who have inspired me the most, but I find many of the historical giants fascinating.

Retired (2014) from my job as a publisher on art books.

Socrates (in my language: Sokrates) has been one of the most important guides in my life. Ever since I began reading Plato at 17, his thoughts and actions have had a deep impact on me.

Chessgames.com Full Member

   Sokrates has kibitzed 4048 times to chessgames   [more...]
   Jul-12-20 Chessable Masters (2020)
 
Sokrates: <OhioChessFan: That legend is usually attributed to Victor Hugo, regarding Les Miserables.> I stand corrected. You are absolutely right. Erosion in my old memory hard disc :-) Thanks, <OCF>!!
 
   Jul-07-20 chessgames.com chessforum (replies)
 
Sokrates: Oh yeah, the famous prison concert, which made an idelible impression those of us who saw it way back then.
 
   Jun-30-20 AylerKupp chessforum (replies)
 
...
 
   Jun-26-20 Caruana vs Carlsen, 2020 (replies)
 
Sokrates: Post mortem Carlsen said that he had been "lucky" winning this game, since the exchanges in the 12th and 13th move were bad for him. Nevertheless, Caruana couldn't exploit Carlsen's positional mistake, and Carlsen played very concentrated after this unfortunated start. "Lucky"? ...
 
   Jun-23-20 Sokrates chessforum
 
Sokrates: Mange tak for linket og anbefalingen. Vil tjekke det ud snarest. Det virker spændende og ganske omfattende.
 
   Jun-18-20 Clutch International (2020)
 
Sokrates: Valid points, <savagerules> I am not sure how exactly they deal with the threat of cheating in the present elite tournaments. Since there is a lot of money at stake, trust is really paramount.
 
   Jun-15-20 World Stars Sharjah Online International (2020)
 
Sokrates: Congrats to Shahrikaryarihkiar Mamedaryahryov for winning this stellar event with "World Stars" shining brightly on Caïssa's sky.
 
   Jun-15-20 MrDodgy Invitational (2020) (replies)
 
Sokrates: Subconsciously, I must have dodged this event, and now it's aldready over. I am surprised that Navara could beat Svidler so clearly. Great for Giri to win ... something.
 
   Jun-12-20 Lindores Abbey Rapid Challenge (2020) (replies)
 
Sokrates: <AylerKupp> I have read and (I think) understood your counter-suggestion on how the challenger should prove that he is better than the champ. You make good arguments for your "case", yet I cannot agree with you on this. It is not even assessment but a fact that many world ...
 
   May-27-20 Clutch Champions Showdown (2020) (replies)
 
Sokrates: <... created by Grandmaster Maurice Ashley, commentator, author, and chess innovator.> They forgot to add: circus event maker. The point is: non-chess-related factors (size of points giving) should triumph the normal, simple account of game results, just to keep up "tension" ...
 
(replies) indicates a reply to the comment.

Kibitzer's Corner
< Earlier Kibitzing  · PAGE 4 OF 4 ·  Later Kibitzing>
May-27-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Hej <moro>,

Først: en stor fornøjelse at skrive med dig. Det havde selvfølgelig været nemmere, hvis det foregik mellem os på mail, men det her går jo også.

Jeg tænkte nok, du kendte Peter Heine. Jeg har mere end en fornemmelse af, at du sikkert også er kendt i danske skakkredse, men forstår godt din anonymitet, naturligvis.

Ven med Magnus - ja det er vel muligt. Umiddelbart virker de to som forskellige personligheder - kunne bedre se PH med Anand, men PH regnes vist for at være en af verdens bedste sekundanter, ikke?

Min lille gruppe, kaldet Symposion, var oprindelig 5, men den ene, Thomas, fik tre børn i rap med en kvindelig læge, der holdt ham i meget kort snor, og så var han ikke med mere. Men vi andre fire holder fint sammen.

Emnerne har været højst forskellige, men en del har et vist akademisk tilsnit (hvad der måske ikke kan undre, når vi nu alle fire er akademikere). Eksempler:

Platons Symposion (mit forslag til det stiftende møde og årsag til, at jeg dannede gruppen). Som bekendt er Symposion beretningen om nogle kloge mænd i Athen, der ligger henslængt og drikker vin, mens de skiftes til at holde et indlæg eller en tale. Om forskelligt, bl.a. erotik.

Syndfloden. Et tema, der viste sig at være fælles for en række religioner med ophav i Mellemøsten.

Albert Camus' dagbøger. Hans specielle eksistentialisme.

Miles Davis. Hans liv og musik.

Universiteternes udvikling - fra Harvard til i dag. Herunder brødrene Humboldt, bevægelsen fra polihistorisme til specialisering.

Filmen "Smoke". New Yorker-intellektualismen.

Romanuddrag om 70'er-marxismen og kollektivismen.

Og så videre. En del emner er blevet belyst med dagsartikler fra aviser.

Det kan måske lyde tungt, noget af det, men vi holder ånden fra Symposion og drikker bravt rødvin eller mine cocktails, mens det står på. Og så ender det altid i vidtløftig tale og flækkede grin. Vi er for længst kommet over den stive påpasselighed, der præger visse mænd. Eller rettere: jeg har (i al beskedenhed, naturligvis) sørget for at afvæbne dem, og der er ingen tvivl om, at de har sat pris på det. Vi er meget forskellige indbyrdes, men dels respekterer vi altid hinanden, også når argumenterne spidser til, dels har vi en fælles humor og stor lyst til at være sammen.

Nå, nu fik jeg skrevet mig varm igen. Jeg skal bestemt hilse Aron og Jens, når jeg næste gang står andægtigt og beskuer deres evige leje.

Ha' det godt, kære ven! Med Hannah og det hele.

Kh Sven

May-29-20
Premium Chessgames Member
  moronovich: Hej Sven !

Var forbi den irske,ikke åbnede,pub og kunne glædes over at selv de yderste eksistenser holder en vis afstand på de undedør sarealer.Tobakshosteteknikken kniber det dog gevaldigt med.

Tak for de velmenende ord og også jeg synes det er en fornøjese. Også tak for din detaljerede beretning fra Jeres møder.Jeg synes det er helt forrygende at 4 voksne mennesker kan holde liv i så skøn en tradition og det lyder jo som det indiskutabeligt er en win-win over hele linien ! Selv har jeg også levet et meget kommunikativt liv og skal nok komme mere ind på det senere.Blot nævne at jeg har måske alligevel mit "lille" komposium med en af mine gode venner.Vi endevender alt på de 4-5 timer det varer og snakker konstant,hvilket er ganske skønt."Kleine Bierstube" 8000 er vores stamtisch.

Nej,jeg tror ikke jeg er det kendte ansigt som du hælder til,men jeg har vist været god til at stikke næsen frem undervejs :)

Nu må du også have det godt,kære Sven og om lidt skal jeg se Nakamura få en lektion af Carlsen :)

Arrividerci

ps : det er stadig total snegl her på CG.

Jun-04-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Hej <moro>

Dette forum er nærmest blevet en hotline mellem dig og mig og ingen andre. :-)

CG kører stadig langsomt hos mig - tak for din opbakning på medlemsforummet. Jeg begriber stadig ikke, hvorfor ledelsen er så ufatteligt ringe til at informere og kommunikere, for slet ikke tale om, at den skjuler sig bag pseudonymer. Skulle det virkelig være forbundet med risici at være IT-supporter på et oldgammelt skak-site? Ikke engang en bio-profil om dem kan man læse - Annie K. og Susan Freeman undtaget.

Jeg forstår selvfølgelig godt, at man helst vil være anonym på nettet, men gælder det også dem, der ejer/bestyrer en site?

I dag skal Mette og jeg til begravelse. Altid tyngende, men i dette tilfælde drejer det sig om Mettes svigerindes mor, der har været en zombie af psykofarmaka de sidste mindst otte år. Jeg ville ikke have levet som hende, så jeg ser det som en befrielse for hende, om end en sorg for datteren, naturligvis. Leve for enhver pris? Ikke mig.

Så lykkedes det omsider for Naka at vinde over Carlsen. Sikkert den sidste, Carlsen ønskede at tabe til! :-) Efter min smag er der for meget drengerøvsmentalitet i dem begge to, men de er jo heller ikke i skak på grund af deres store personligheder. Ikke alle kan jo være ligesom os to, vel? :-)

Ha' det godt, derovre i det jyske. Sommeren er kommet, vi går lysere tider i møde.

Cheers,
Sven

Jun-04-20
Premium Chessgames Member
  moronovich: Hej Sven !

Ja,der er ikke mange om budet p.t.,men forhåbentlig kan vi give et lille bidrag til at holde CG i live.Men vi mangler også <Count Wedgemore> der desværre er ramt af en hjerteoperation og er på en længerevarende genoptræning.Samtidig med at hans syn ikke er alt for godt ): Han er meget savnet og jeg har ikke hørt fra ham selvom han har fået et par e-mails... Og,ja jeg synes også at det er påfaldende med den store tavshed der er fra administrationens side.Det giver ligesom ikke nogen mneing og er bl.a. den stik modsatte attitude i.f.t. afdøde Daniel Freeman.Også set i lyser af at CG har mistet en hel del medlemmer de sidste par år og intet har meldt ud om tiltag til at få nye ind. Sargon er svoren tilhænger af uhyret i det hvide hus og muligvis der er en forbindelse der.Ellers er jeg på bar bund,men fakta er at et par brugere helt uhæmmet har fået lov til at gøre kibitztilværelsen surere for andre.In the name of free speech. Så nej jeg syntes ikke det har været godt nok.

Jeg håber det gik godt med begravelsen i dag.
Og hvor der det dog sørgeligt og naturstridigt at et menneske skal leve de sidste år på den måde og jeg har det nok helt som dig : at det sandelig ikke gælder om at leve for enhver pris.Jeg har i mange år været stærk tilhænger af medlidenhedsdrab og ville,hvis jeg var rig,give en formue til den som opfandt et bedre ord for denne næstekærlige hændelse. Jeg har bedt Hannah om at skrue op for håndtaget hvis det en dag skulle komme dertil. Og vice versa.
Det udstiller nok vores begrænsninger som art at vi,muligvis p.g.a. af frygten for døden (og måske også Guds straf),skal holde liv i et menneske for næsten enhver pris. Jeg elsker ihvertfald beretningerne fra Grønland og de Nordamerikanske indianere hvor man gik ud i naturen når tiden var kommet.

Du berørte engang hvad jeg synes om skakspillere og jeg må sige at min jury stadig er ude og at den arbejder på sagen :)

Men dejligt at se et relativt nyt ansigt som Dubov folde sig ud og vi kan kun håbe at han kan oppe sit spil når han spiller med klassisk betænkningstid. Han har noget af den personlighed,synes jeg,som også du efterlyser.

Det var ordene kære Sven og jeg håber du får en god aften og nyder at vi er ved at åbne samfundet mere op.Og selv om det regner lige nu,så er sommeren jo ankommet !

De allerbedste hilsner

-moro-

Jun-05-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Hej, <moro>,

Tak for dit svar - nyder virkelig at læse, hvad du skriver.

Count W. - Jeg studser over det, du skriver. Hvordan kan I være på mail med hinanden? Et andet site (om mekaniske ure) jeg var op i mange år, gav mulighed for, at man kunne sende private beskeder til hinanden, og så - i dette lukkede kredsløb - give hinanden sine mailadresser, hvis man ønskede det. Den mulighed er der, så vidt jeg ved, ikke her på CG. Så hvordan? Fortæl, fortæl! :-) Hvis vi havde hinandens mailadr. behøvede vi jo ikke skrive her.

Du ved tilsyneladende en del mere om mig hvad angår ledelsen. Men jeg har så heller gået ind i det før på det seneste. At Sargon skulle være tilhænger af den skrækkelige orange mand, vidste jeg fx ikke.

Det med trolls på CG har altid været et problem, i hvert fald så længe jeg husker. Der savnes i dén grad en moderator, der kan luge alle de perfide ud, men jeg synes dog, det var værre for nogle år siden, hvor vi skulle høre på Wesley So-fanatikere. Måske ser jeg dem ikke mere, fordi jeg satte dem på "ignore"?

Begravelsen gik fint. Jeg havde layoutet og printet nogle sange for datteren, og Mette reciterede digtet Tiden af Benny Andersen, så vi gjorde vores. Nogle begravelser er ikke egentlig sørgelige. Hvis et menneske, der har haft et godt liv, dør af alderdom og, så at sige er mæt af dage, skal man fejre et godt liv, synes jeg.

Min mor døde sådan i 1992, 83 år gammel. Hun var frisk til det sidste, så hende få dage før hun døde (på Haderslev Sygehus), hvor hun havde lagt læbestift, så hun kunne se godt ud, når overlægen kom forbi. Vi græd naturligvis under begravelsen, men bagefter fik min søster og jeg mors venner og familie til at fortælle sjove historier om hende. Og dem var der mange af. Så lo vi og glædede os over, at det var gået så godt.

Skulle noget lignende times mig, vil jeg ikke være ked af at forlade verden.

Men ikke nu! Ha' det godt, kære moro.

Sven

Jun-06-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Åh det gik vist lidt stærkt med at få sendt seneste tekst.

Der skal stå (site) "jeg var PÅ" i mange år.

"Du ved tilsyneladende en del mere END mig, hvad ..."

"Men jeg har så heller IKKE gået ind i det før ..."

Gammel og sjusket, det er man altså blevet! :-)

Jun-06-20
Premium Chessgames Member
  moronovich: Hej Sven !

Har endelig(kl 17.30) fået bugt med en dum hovedpine,og det er bare lykken.

Hvad angår emailing er det ikke noget problem.Vi finder bare et tidspunkt hvor vi begge er på CG og den ene(eller den anden;)spørger :"Er du der?" Og hvis svaret er ja,så kommer mailaddressen op i ti minutter og den anden bekræfter modtagelsen,adressen bliver slettet, og så er man i gang.Keine hexerei.

Det var rørende at høre om dins mor død og begravelse og det glæder mig at det gik godt forleden.Og dejligt at høre at det ikke behøver at være alvorligt men at vi også kan mindes hinanden på den mere lyse måde.Klart også sådan jeg ville foretrække det,men det gør heller ikke noget at der bliver fældet et par tårer...;)

Jeg vil afrunde med en lille episode som jeg tror du vil holde af at høre:

Det var 1978 og jeg var i Geneve på en af mine mange ture hvor jeg 16-17 år ofte vagabonderede rundt i Europa. Ofte med min gode ven Klaus. Det var vist anden gang vi var der hvor den første førte til et lille møde med selveste Spassky som jeg vidste spillede mod Portisch i kandidatturneringen.Han virkede ligeså meget som den genleman vi fik fortalt om i 72. Men nu var det 78 og jeg var for en stund på egen hånd.Lige ned bag ved Spasskys hotel "Mediteranne".Samme område som Klaus og min stamcafe hvor vi dyrkede intens omgang med en af de bedste flippemaskiner der har set dagens lys... Og på denne dag,lige rundt om hjørnet,var der en urforretning(sic!).Og på dennes facade i det store vindue hang et skakbræt.Med selveste hængestillingen i det berømte 13. parti i Bagiuo ! Det var helt uventet og et stort øjeblik.Bang pludselig kom Bagiuo til Europa. De skal altså ikke underkendes de kære svejtsere :)

Det var ordene denne dag og samtidig laver solen et smukt comeback efter regnen. Till allersidst lidt Gajolord fra Hannah i sofaen: "Det er ikke en kunst at blive gammel.
Det er en kunst at være gammel"

Hermed sendes alle de bedste hilsner på denne weekend der stadig kan rumme mange eventyr !

-moro-

Jun-16-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Hej moro

Sjov historie fra Geneve og ganske interessant, at du har været en vandringsmand i så mange år. Du må virkelig have hundredvis af gode historier på lager.

Jeg har været lidt optaget på det seneste, idet vi tænker i at flytte. Der ligger en længere historie til grund, men resultatet er, at vi går fra at have en andelslejlighed til at blive lejere. Også af flere grunde. Men tiden går nu med at søge lejlighed ud fra visse kriterier, bl.a. at min kære hustru skal kunne komme nogenlunde let til arbejde.

Det med udvekslingen af emailadresser må du nok bøje lidt i neon for mig. Hvis jeg spørger, om du er "på" og du svarer ja. Så sætter vi begge vores adr. på, ser at de dukker op, og sletter så hver vores efter 10 min.?

vh Sven

Jun-16-20
Premium Chessgames Member
  moronovich: Hej Sven !

Godt at høre fra dig igen.

Havde lige besøg af min gode ven i dag fra den gang i Geneve og det var meget dejligt.Dels at bryde noget af Corona"forbandelsen" og dels at mærke samværet og historien efter alle de år !

Og jeg hører gerne mere om Jeres flytteplaner.
Det lyder jo som det klassiske "location,location,location" spiller en stor rolle.Vi bor iøvrigt selv i en andelsforening !

Hvad angår udvekslingen af emails er det f.eks, som følger : Jeg er på nettet og spørger:"Er I der Copenhagen?" Og Copenhagen bekræfter(med tidsangivelse),hvorefter Århus med tidsangivelse sætter den berømte genstand op i 10-15 minutter og om alt går vel,så responderer C med "Geden er barberet" el.lign :) og så skulle det køre. Sådan noget i den stil,der ihvertfald har virket en 2-3 gange her med andre brugere.Men indrømmet:jeg kan ikke helt gennemskue om der er nogle større brister i fremgangsmåden ;)Men jeg tror det vill lykkes også selv om der måtte et par forgæves forsøg til...Selv er jeg f.eks ikke så meget på CG længere som jeg har været. Så bare én addresse når den anden,er det jo nok til at få det til at fungere.Jeg prøver nok i morgen formiddag,hvor jeg tager min brunch. Men er du optaget til anden side er det naturligvis helt ok.

Det var ordene her kort før midnat på denne lyse sommeraften.

Med de bedste hilsner

-moro-

Jun-17-20
Premium Chessgames Member
  moronovich: Tror ihvertfald en af gederne er i hus.Og det skulle være nok.

måske capiche herfra.

Jun-17-20
Premium Chessgames Member
  moronovich: Brilliant !

Alt modtaget

Dejligt og det skal fejres med spaghetti herfra !

So long and enjoy!

Jun-17-20
Premium Chessgames Member
  Diademas: <Sodkrates>?
Jun-17-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Moro - sletter nu ... har ikke fået noget fra dig.
Jun-17-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: <Diademas> :-)
Jun-17-20
Premium Chessgames Member
  Diademas: Hvis dere vil utveksle e-post adresser har jeg tidvis funnet det hensiktsmessig å opprette en konto på hotmail, google eller annet som du gir ut og kun bruker til det formål. Når så den du vil ha kontakt med svarer gir du ham din egentlige adresse, for så å la den nye konto ligge øde til du trenger den til et lignende tilfelle.
Jun-17-20
Premium Chessgames Member
  moronovich: Hvis jeg engang har brug for en privatdetektiv står du højt på listen <Diademas> ! ;)

Plus mail til dig nu <Sokrates> !

Jun-18-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Super forslag, kære <Diademas>. Noteret!

Heldigvis lykkedes det med vores lille kringlede manøvre her, men dit forslag er rigtig godt - det vil jeg bruge en anden gang.

Hvordan har du det ellers, nu da alt næsten er genåbnet? Jeg tager stadig forholdsregler, går fx med mundbind, hvor mange mennesker er samlet (butikker, metro, bus). Selv om virus er stærkt aftagende i Danmark, er den slet ikke væk. Problemet er for mig at se de unge, der kan være smittebærere, men som ikke selv har symptomer.

S

Jun-18-20
Premium Chessgames Member
  Diademas: <Sokrates:
Hvordan har du det ellers, nu da alt næsten er genåbnet?>

Det begynner å ligne på det normale. Folk prøver å holde avstand, men særlig offentlig kommunikasjon som busser og tog er hardt presset. Det er vel snart bare organisert publikumsidrett og kulturtilbud som er lammet. Biblioteker, som jeg er litt avhengig av, har så smått kommet igang. Selv om leseplasser og muligheter til å gå gjennom større arkiver er redusert. Vi har fått signaler om at utenlandsreiser nok ikke vil skje i sommer, så vi får heller reise litt rundt her i stedet.

Jeg antar det er mye det samme i gamle Danmark. Før eller siden kommer det vel en vaksine slik at vi alle kan møtes på Kongens Nytorv til håndmadder, bajer og en Gammel Dansk. ;)

Jun-19-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: <Diademas> Åh, det sidste lyder forjættende, selv om jeg ikke er nogen fan af Gammel Dansk. :-) Det kunne være herligt at mødes med dig her i staden, hvis du engang skulle komme herned. Mht. bøger har jeg stadig nogle "mursten" i min reol, som jeg endnu ikke har fået taget hul på. Fx Dick Harrison: "Trediveårskrigen" og en stor bog om Genforeningen (i anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark).

Vi begynder at se klare tegn på, at kommercielle interesser vinder over sundhedsfaglige hensyn. Det diskuteres heftigt her i DK, hvor erhvervslivet presser på samtidig med at læger og eksperter maner til forsigtighed. Men du ved, "Geld regiert die Welt". ;-}

Men jeg fornemmer, at dit humør er intakt - Norge har jo også klaret krisen vældig godt. Trist at se vor nabo, svenskerne, nu passere 5000 døde.

Jun-19-20
Premium Chessgames Member
  Diademas: <Sokrates: <Diademas> Åh, det sidste lyder forjættende, selv om jeg ikke er nogen fan af Gammel Dansk. :-)>

Det er ingen som er "fan" av Gammel Dansk.
Selv rører jeg knapt spirituosa og Gammel Dansk har jeg ikke smakt på 25 år. Djevelens badevann spør du meg, men jeg tenkte det var det mest pære danske som finnes. Stor var min overraskelse da jeg så dette: <Siden 2015 er Gammel Dansk blevet produceret i Norge> https://da.wikipedia.org/wiki/Gamme...

Jun-20-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Hæhæ, ja det er vist rigtigt, at GD produceres i Norges land. På et tidspunkt blev det store katalog af snapse fra De Danske Spritfabrikker bortsolgt enkeltvist til forskellige danske og udenlandske producenter. Det har resulteret i, at nogle er udgået, andre har fået udskiftet deres smukke gamle flakoner med nye ens og generiske (læs: kedelige) standarder.

GD er noget, der her i DK dyrkes af et bestemt segment af ældre mennesker, særligt i provinsen, men efter hvad jeg har hørt, er salget på retur. Det har også været gældende for frokost-snapsene, da de nye generationer har andre vaner. Dog synes det på det seneste at stige igen. Nogle vender tilbage til "de gode gamle dage", idet de har fundet ud af, at den klassiske danske frokost med smørrebrød ikke er så ilde endda.

Personligt er både jeg og min hustru særdeles glade for dansk frokost, og vi har et pænt udvalg af snapse, som til gengæld holder meget længe.

Hvis du skulle pege på mad og drikke, som er typisk og udbredt i Norge, hvad skulle det så være (bortset fra Spaghetti Bolognese og pizza, som efterhånden er blevet alle nationers nationalretter)?

Jun-21-20
Premium Chessgames Member
  Diademas: Ja, hva spiser Nordmenn?
Dette med mat i Norge har forandret seg ganske radikalt bare i min levetid. Da jeg var barn hadde industrifremstilt mat høy status. Det skulle være hermetikk, posesuppe og frosne produkter. Tradisjonsmat, hjemmebakt brød og ferske råvarer var på den andre enden av skalaen. I dag er dette helt snudd på hodet. Skulle det signaliseres kultur fra min foreldregenerasjon ble dette gjort ved å ikle seg genser og alpelue, høre på sær jazz i tett tobakksrøk samtidig som man diskuterte franske filosofer og den kommende revolusjon mens man slukte svett ost og billig rødvin.

Ut på 70-tallet ble nordmenn mer bereiste og dro med seg ting hjem som hamburgere, pizza og spaghetti. En periode ble dette sett på som eksotisk, før det ble ansett som vulgært. Plutselig ble begrepet "autentisk" viktig. Helst skulle man servere en pussig vekst som kun finnes i Mongolia med harsk yak-melk og en stakkars utrydningstruet dyreart.

Per idag er det nok viktigere og signalisere kultur, røtter og identitet enn penger og status med sine matvaner. Hjemmebrygget øl, hjemmebakt brød, egen urterhage og kjennskap med en bonde som leverer deg kjøtt og grønt vitner om at her tar vi mat på alvor. Helse gir også status, så svinekoteletter med brun saus og poteter kan kun spises med gardinen for.

Ved større anledninger har tradisjonsmat kommet til heder og verdighet. Nordmenn er dypest sett sterkt nasjonalistiske, selv om vi ikke liker å innrømme det. Fra gammelt av ble mat, av nødvendighetsgrunner, preservert ved nedgravning, salting eller røking. Som barn var disse "delikatessene" noe vi risikerte å få som hverdagsmat. Nå er det festmat som signaliserer tilhørighet, og jo mer råtten og illeluktende, desto bedre.

Ellers er det litt regionalt hva som ender på tallerkenen. Her i vest-Norge er det mye god fisk og fårekjøtt. Får-i-kål kan konkurrere med de fjongeste retter fra en Michelin restaurant.

Det er middagen som er det måltidet nordmenn legger sin sjel i, og slik har det vært så lenge jeg har levd. Frokost og lunch består stort sett av tørre brødskiver som blir fortært i taushet. "Frokost-snapsene" er forbeholdt kunstnere og alkoholikere. ;-)

Ps! Alt dette er selvsagt noe karikert, dog ikke uten en kjerne av sannhet...

Jun-22-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Knut, du er ikke alene en grandios internet-researcher, du er også en fremragende humorist. Jeg har slået en latter op flere gange under læsningen af dit kulinariske essay om norske madvaner.

Uden sammenligning det mest morsomme og underholdende jeg nogen sinde har læst på CG. Tak for det - lige her inde sengetid.

<Nordmenn er dypest sett sterkt nasjonalistiske, selv om vi ikke liker å innrømme det.> Spørg en dansker, og han vil nikke, så hovedet er ved at falde af. Vi elsker nordmænd, selv om vi ved, at de elsker sig selv endnu højere. :-)

<Frokost og lunch består stort sett av tørre brødskiver som blir fortært i taushet. "Frokost-snapsene" er forbeholdt kunstnere og alkoholikere. ;-)> Jeg kan se det for mig. Sammenbidte mænd gumlende på brød, der kræver lang tygning for at kunne fordøjes. Kosteligt!

Her i Danmark er spisevanerne blevet så mangfoldige og forskelligartede, at alt muligt spises af alle mulige. En tendens er muligvis, at flere bliver vegetarer eller i hvert fald spiser mindre kød. Og at yngre mennesker ikke selv laver så meget mad som tidligere. De køber takeaway eller færdigretter.

I "den anden ende" laves der høj gastronomi med sofistikerede tilberedninger. Det er ofte skæggede mænd i 50'erne, der har fået japanske 64-lags knive til køkkenet (jeg har selvfølgelig også nogle stykker!).

Jeg kan godt lide at lave mad, også det mere komplekse, men ikke når det skal være en prestige-øvelse eller rent ud pral. Det skal være for at lave god mad til familie og venner.

Tak for din amuse-bouche, kære Knut

S

Jun-22-20
Premium Chessgames Member
  Diademas: For noen år siden snublet jeg over en svensk serie som tar for seg mat i en historisk, kulturell, sosiologisk og økonomisk kontekst. Hver episode tar for seg en epoke, fra vikingtid og helt frem til nå, og ser på hva som spises, hvorfor og av hvem. Samt hvilke føringer, politiske og tidsavhengige, som avspeiles på tallerkenen. Alt presentert med en god dose humor.

Alt er selvfølgelig ikke overførbart til norske eller danske forhold, men det er mye å kjenne seg igjen i, samt mye som maner til ettertanke.

Her er en lenke til en episode om 70-tallet https://www.youtube.com/watch?v=0ka...

Anbefales sterkt.

Jun-23-20
Premium Chessgames Member
  Sokrates: Mange tak for linket og anbefalingen. Vil tjekke det ud snarest. Det virker spændende og ganske omfattende.
Jump to page #    (enter # from 1 to 4)
search thread:   
< Earlier Kibitzing  · PAGE 4 OF 4 ·  Later Kibitzing>

NOTE: Create an account today to post replies and access other powerful features which are available only to registered users. Becoming a member is free, anonymous, and takes less than 1 minute! If you already have a username, then simply login login under your username now to join the discussion.

Please observe our posting guidelines:

  1. No obscene, racist, sexist, or profane language.
  2. No spamming, advertising, duplicate, or gibberish posts.
  3. No vitriolic or systematic personal attacks against other members.
  4. Nothing in violation of United States law.
  5. No cyberstalking or malicious posting of negative or private information (doxing/doxxing) of members.
  6. No trolling.
  7. The use of "sock puppet" accounts to circumvent disciplinary action taken by moderators, create a false impression of consensus or support, or stage conversations, is prohibited.

Please try to maintain a semblance of civility at all times.

Blow the Whistle

See something that violates our rules? Blow the whistle and inform a moderator.


NOTE: Please keep all discussion on-topic. This forum is for this specific user only. To discuss chess or this site in general, visit the Kibitzer's Café.

Messages posted by Chessgames members do not necessarily represent the views of Chessgames.com, its employees, or sponsors.
All moderator actions taken are ultimately at the sole discretion of the administration.

You are not logged in to chessgames.com.
If you need an account, register now;
it's quick, anonymous, and free!
If you already have an account, click here to sign-in.

View another user profile:
   
Home | About | Login | Logout | F.A.Q. | Profile | Preferences | Premium Membership | Kibitzer's Café | Biographer's Bistro | New Kibitzing | Chessforums | Tournament Index | Player Directory | Notable Games | World Chess Championships | Opening Explorer | Guess the Move | Game Collections | ChessBookie Game | Chessgames Challenge | Store | Privacy Notice | Contact Us

Copyright 2001-2020, Chessgames Services LLC